سیدابراهیم خامسی، قاری و مبتهل گیلانی در گفت وگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) از گیلان، ارائه صوت نیکو را یکی از هدیه های خداوندی به انسان دانست و اظهار کرد: برخی از فعالان قرآنی قرآن را با صوتی خوش تلاوت می کنند که اسمشان در بین قاریان، خوش می درخشد اما در کنار این ها ابتهال نیز راه دیگری برای نشاندادن این استعداد خدادادی است.
وی ابتهال خوانی را یکی از روش هایی عنوان کرد که دوستداران و طرفداران زیادی داشته و امروز هم در سراسر جهان، شیفتگان فراوانی را مجذوب خود کرده که نشان آن را میتوان در صدها گروه کوچک و بزرگ ملی و بینالمللی تواشیح یافت.
مبتهل گیلانی ادامه داد: ابتهال نوعی اشعار و متون ادبیاتی فصیح عربی است که می تواند شامل ادعیه، حمد و سپاس خداوند، بیان صفات پرورگار، مدح و رسای اهل بیت(ع) و موضوعات از این قبیل باشد که معمولا قاریان و مبتهلین با استفاده از نغمات و دستگاه های اصیل قرآنی و عربی این متون را در چارچوب خاص تلاوت می کنند.
تفاوت های ابتهال و تلاوت قرآن
خامسی با اشاره به تفاوت های ابتهال و تلاوت قرآن با یکدیگر تصریح کرد: قرائت قرآن ملزم به رعایت یک سری ضوابط تجویدی و قواعد صوتی است که باید در حین تلاوت رعایت شود و استفاده از موسیقی و لحن در آن محدودتر است.
قاری و مبتهل گیلانی ادامه داد: در ابتهال دست مبتهل برای ارائه موسیقی و الحان بسیار بازتر است و حتی مبتهل می تواند برای تنوع در ارائه موسیقی و الحان از رعایت برخی قواعد تجویدی صرف نظر نماید و با تنوع در موسیقی، لحنی دلنشین به کلام خود بخشد.
وی با بیان اینکه ابتهال شیوه ای هنرمندانه برای تبیین مضامین قرآنی است، موفقیت مبتهل را در گرو تلاش مستمر و اصولی دانست و متذکر شد: یک قاری خوب که توانایی تلاوت درست قرآن را دارد و با دستگاه ها و نغمات قرآنی آشنا است، پتانسل اصلی برای موفقیت در ابتهال را نیز دارا است و با گام گذاشتن در این مسیر می تواند به عنوان یک مبتهل موفق بدرخشد.
ظرفیت بالای مبتهلین گیلانی
خامسی با اشاره به اینکه استان گیلان دارای ظرفیت بالایی از نظر وجود مبتهلین موفق است، یادآور شد: استاد محمود لطفی نیا از برترین قاریان و مبتهلین کشور به عنوان یکی از سرمایه های ارزنده استان گیلان است، آقایان حسین رفیعی و جمشید بذربخش نیز از مبتهلین پرافتخار گیلانی هستند که توانسته اند طی سال های 89 و 90 عنوان مبتهل ممتاز کشوری را به عنوان یک فعال قرآن گیلانی از آن خود کنند.
مبتهل گیلانی با اشاره به اینکه متأسفانه رشته ابتهال هنوز به صورت کامل در مسابقات قرآنی کشور جانیفتاده است، خواستار شد: با توجه به اینکه ابتهال در جوامع قرآنی عربی و مصری دارای سابقه قدیمی و هم تراز با قرائت است، مسئولین در کنار رشته های ترتیل، تحقیق و حفظ بهای بیشتری به رشته ابتهال در مسابقات قرآنی دهند.
مسابقات قرآن فرصتی برای توجه به مباحث قرآنی
وی در پایان با بیان اینکه مسابقات قرآن فرصتی برای توجه عمیق به مباحث ارزنده قرآن است، خاطرنشان کرد: برگزاری مسابقات اذان، ابتهال و مدیحه سرایی در کنار مسابقات حفظ، قرائت و مفاهیم قرآنی فرصت مناسبی برای ایجاد جذابیتهای قرآنی و گرایش نسل جوان به فعالیت های قرآنی ایجاد می کند.
سید ابراهیم خامسی توانست در دو سال پیاپی رتبه سوم مسابقات ابتهال اوقاف گیلان را در سال های 91 و 92 از آن خود کند، وی مسئول قرآنی و مربی پرورشی اداره آموزش و پرورش شهرستان فومن، نفر سوم چهارمین و پنجمین دوره مسابقات ابتهال اوقاف گیلان، نفر اول رشته قرائت قرآن جوانان هلال احمر کشور، نفر سوم رشته قرائت دانشجویان سراسرکشور در 2 سال متوالی، مربی گروه تواشیح کوثر جوانان فومن و عضو گروه تواشیح تبیان است.